Burada binlerce çocuğun kitabı yokken benim kaç Windows kopyası sattığımın ne önemi var…
Wood, Microsoft Avustralya iş geliştirme direktörüyken Nepal’e yaptığı bir gezide okulların ve kütüphanelerin içler acısı durumundan etkilenmiş ve sosyal sorumluluk bilinciyle e-posta listesindeki tüm tanıdıklarından kitap ve para yardımı talebinde bulunmuş. Topladığı kitapları ertesi sene tekrar Nepal e gittiğinde kiraladığı yak’a (Tibet öküzü) yükleyip okullara dağıtmış.
“Burada binlerce çocuğun kitabı yokken benim kaç Windows kopyası sattığımın ne önemi var” diyerek Microsoft’un Çin bölgesi iş geliştirme direktörüyken işi bırakmış.
John Wood, işini bırakıp Books for Nepal (Nepal için kitaplar) projesinin başına geçer ve kâr amacı gütmeyen bu proje daha sonra Room to Read (Okuma odaları) (http://www.roomtoread.org/) adı altında organize olup, Asya ve Afrika’da son 8 yılda 5 bin 100 kütüphanenin kurulmasına öncülük ederek yaklaşık 1,7 milyon çocuğun eğitimsel ve kültürel gelişiminde önemli rol oynar. Bu inanılmaz başarının altında Wood’ un kalbinin ve sezgilerinin sesini dinlemesi sonucu yaşam amacını bulup onu hayata geçirici bir projeye dönüştürmesi yatıyor.
Bu kıvılcım daha sonra San Francisco merkezli global bir organizasyona dönüşmüş. Room to Read şu anda Asya ve Afrika’da 8 ülkede faaliyet gösteriyor. Kurumun ana amacı yoksul çocuklara yardımdan öte, özellikle kız çocuklarının eğitimine katkıda bulunmak ve eğitim vasıtasıyla toplumun uzun dönemdeki dünya görüşünü değiştirmek. Yani balık vermekten öte balık tutmayı öğretmek.
John Wood, 2006 yılında hem sosyal girişimcilik hem de en başarılı sosyal sermayedar ödüllerinin sahibi oldu. Bu başarı öyküsünü Wood’ un “Leaving Microsoft to Change the World” adlı kitabında daha ayrıntılı olarak okuyabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder